המעבר למבני מגורים גבוהים, הביא אתו את הצורך לעבודות בגובה. עבודות בגובה ניתן לבצע למטרות שונות ומגוונות החל באיטום, דרך שיקום ושיפוץ מבנים ועד ניקוי חלונות. אולם עד כמה שהעובדים יהיו יעילים, מקצועיים ובעלי הכשרה מתאימה והחברה תשמור על עובדיה ותעבוד על פי נהלי הבטיחות המחמירים ביותר, סיכונים תמיד קיימים.
יש המון סיכונים אשר נגזרים מעבודה בגובה החל מנפילות של עובדים מגובה רב ועד הפלת ציוד או כלי עבודה על עובדים אחרים באתר או על עוברי אורח. לכן מעבר לסכנה לחיי אדם, קיימת גם סכנה של גרימת נזק לציוד וכלי עבודה ופגיעה במהלך התקני של העבודה כתוצאה מכך. מכיוון שהסיכונים ידועים לכל, משרד העבודה והתמ"ת מיסד תקנות לעבודה בגובה, אשר במסגרתן, כל מי שעובד בגובה שעולה על 2 מטרים, מחויב לעבור הסמכה ולקבל אישור לעבודה בגובה מטעם המשרד.
משרד התמ"ת מפעיל קורסים שמהווים הסמכה לעבודה בגובה במגוון מוסדות לימוד, ולכן רגע לפני שנרשמים להסמכה כזו או אחרת, יש לוודא שהמוסד שאליו נרשמים אכן מוכר. כמו כן בסוף הקורס, ובהתאם לתנאיו, יקבלו המשתתפים תעודה שמהווה אישור לעבודה בגובה.
מלבד ידע תיאורטי ומעשי, המשתתפים ילמדו במהלך הקורס גם מה ההשלכות של עבודה לא בטוחה. הם ייחשפו לסיפורים ולאירועי בטיחות חריגים, ויוצגו בפניהם כל הסיכונים האפשריים שעלולים לגרום לאובדן בנפש או לפגיעה ברכוש. זו טעות לחשוב שכל עובד צריך לדאוג רק לעצמו ולבטיחותו ולכן בהסמכה מלמדים את המשתתפים שעליהם להיות ערים לליקוי בטיחות באופן כללי, ואם החברה שבה עובדים אינה שומרת על הכללים, החוקים והוראות הבטיחות, עליהם לדווח על כך כדי למנוע סכנה. בתום ההסמכה החניכים מקבלים תעודה.
כאשר מקבלים אישור של משרד התמ"ת לאחר קורס הסמכה לעבודה בגובה, האישור יהיה תקף לכל החיים. יחד עם זאת, עובדים בגובה מחויבים לעבור ריענון אחת לתקופה, כפי שמוגדר בחוק ובהתאם לתחום ההתמחות שלהם. על המעסיקים לוודא שהריענון מתבצע כנדרש, שכן ללא הריענון הדרוש, האישור לא יהיה תקף. יש לציין שללא אישור בתוקף העובד עצמו והחברה שעובד בה יהיו חשופים לסנקציות וקנסות, במידה ותהיה ביקורת.
אם חלילה יגרם נזק לחיי אדם או רכוש המעסיק היה חשוף לתביעות, ובנוסף הוא לא יוכל להפעיל את הכיסוי הביטוחי, מכיוון שעבודה בגובה ללא אישור כלל או עם אישור שלא בתוקף, אסורה על פי החוק. לכן הקפדה על אישורים מתאימים ועל ריענון הנהלים בזמן הנדרש, מאוד מחייבת. מעבר לאחריות אישית של העובדים, ישנה גם אחריות של החברה שמעסיקה אותם להבטיח שהכל מתקתק ועובד כשורה ושכל העובדים בעלי הסמכה ואישורים בתוקף.
כדי להבטיח שהעבודה בגובה תתנהל על הצד הטוב ביותר, החוק גם מעמיד כמה וכמה דרישות למעסיקים ותנאי בטיחות שעליהם לעמוד בהם. כך למשל המעסיקים צריכים להבטיח שכל נושא העבודה בגובה מנוהל ומתוכנן כראוי, עליהם לבצע הערכת סיכונים לפני כל עבודה, לעבוד עם ציוד בטיחות מתאים החל בלבוש ועד אמצעי עיגון ואבטחה. מוטל עליהם לבחור עובדים בעלי הכשרה מתאימה לכל תפקיד ומשימה, להקפיד על תחזוקה שוטפת ובדיקות לציוד בו נעשה שימוש במהלך העבודה ולנהל ביד רמה את כל הסיכונים האפשריים כדי להבטיח את בטיחותם של העובדים בכל רגע נתון.
הערכת הסיכונים צריכה לכלול בחינה מדוקדקת של הנזקים האפשריים, תוך נקיטת כל הצעדים הנדרשים להפחתת אותם הסיכונים וביצוע העבודה בצורה הבטוחה ביותר. לכן חשוב לבחור בחברה מקצועית ובעלת ניסיון בעבודה בגובה ששמה הולך לפניה בתחום.