אתר הבניה הוא אחד ממקומות העבודה היותר מסוכנים שישנם, מדי שנה שומעים על עשרות פצועים ומקרים מצערים, אשר היו יכולים להימנע על ידי הקפדה על נהלי בטיחות. כדי לשמור על אתרי בניה כמה שיותר בטוחים, ועל מנת למנוע תאונות ולמזער סיכונים, יש לשמור על בטיחות בעבודה. על אילו נושאים חשוב להקפיד? ערכנו לכם רשימה של הדברים החשובים.
אם אתם מנהלים אתר בניה חשוב מאוד שתשלבו את הנחיות הבטיחות הנדרשות על פי חוק בכל צעד שאתם עושים. הנהלים הללו נכתבו מסיבה, וכאשר לא מקפידים עליהם אסונות מתרחשים. נהלי הבטיחות מתייחסים לתחומים שונים ומקיפים, החל בעבודות חשמל, דרך עבודות בגובה ועד יציקות בטון. כל תחום כולל הנחיות משלו ועליהן יש להקפיד. חשוב להבין שהקפדה על ההנחיות חשובה לא רק למניעת פגיעה בחיים, אלא גם על מנת למנוע פגיעה ברכוש, פגיעה שיכולה להוביל לנזקים כלכליים מאוד גדולים וחמורים.
כאשר עובדים בענף הבניה חשופים להמון סכנות במהלך העבודה, לכן חשוב מאוד לעבוד עם ציוד בטיחות אישי. ציוד הבטיחות צריך להגן על אזור הפנים והעיניים, על הנשימה, על כפות הרגליים, על הידיים והעור ועל השמיעה. בנוסף עבודה בתחום הריתוך או עבודה בגובה דורשות גם ציוד מגן מותאם, בהתאם להנחיות הנדרשות. כמובן שעל מנהל העבודה לספק לעובדים את כל ציוד הבטיחות הדרוש ולוודא שישתמשו בו בצורה נכונה במהלך יום העבודה.
דבר נוסף שיש לשים עליו דגש הוא הנחיות עבודה לאתר הבניה הספציפי שבו עובדים. מכיוון שכל אתר שונה, הן מבחינת אופי העבודה והיקפה, הן מבחינת המבנה, והן מבחינת כמות העובדים וכדומה, חשוב שההתייחסות תהיה מקומית ונקודתית. על העובדים להכיר את אתר העבודה, את הכלים שעובדים עמם, אם עובדים בגובה עליהם להיות בעלי הכשרה מתאימה ולעבוד עם ציוד הבטיחות המתאים וכן הלאה. בנוסף באתרי בניה יש גם נותני שירותים וספקים שמגיעים לימי עבודה בודדים, ישנם תנאי שטח ותנאי מזג אוויר שיכולים להשפיע, ולכל אלו צריך להתייחס כאשר חושבים על נושא הבטיחות.
גם אם אתם מנהלים אתרי בניה כבר הרבה זמן, עליכם לרענן את הידע שלכם בנושא הבטיחות, כי המון פעמים נהלים משתנים וחשוב להיות עם היד על הדופק ולדעת על כל החידושים, גם לטובת העובדים ולמען שמירה על בטיחותם, וגם כדי שלא לחשוף את עצמכם חלילה לתביעה משפטית. יותר מכך, עליכם לדאוג לרענן את העובדים עם נהלי הבטיחות, להעביר אותם הדרכות והכשרות, להעסיק עובדים בעלי ניסיון בתחומם, ולדאוג ליישר קו עם כל העובדים בתחילת כל יום עבודה, כדי שלא יהיו טעויות או אי הבנות. בנוסף על העובדים להיות כשירים מבחינה פיזית, בריאותית ומקצועית.
אין להשאיר עובדים ללא פיקוח, ולכן יש למנות מפקח שיפקח על העבודות וייתן מענה לצוותים השונים בשטח. מפקח מקצועי שבקיא בנהלי הבטיחות, יכול לאתר ליקויים וכך למנוע את הסכנות האפשרויות. הוא יכול לוודא שלא נעשות טעויות הרות גורל, שלא מעגלים פינות, שהעובדים לובשים את הציוד המגן האישי ועוד. כמו כן מתפקידו של המפקח לרענן את הנחיות הבטיחות לפני כל משמרת כדי להבטיח שכולם יודעים בדיוק מה לעשות וכיצד, ואיך לשמור על עצמם במהלך העבודה.
אתרי בנייה הם מקומות עבודה מאוד מבולגנים ורצים בהם חומרי גלם שונים, ציוד עבודה, עובדי קבע ועובדים זמניים וכדומה. לכן מקרים של החלקות, נפילות ופציעות הם לא חריגים. אם תרצו למזער את מספר המקרים מומלץ מאוד לשמור על אתר הבניה כמה שיותר מסודר, קל וחומר על סביבת העבודה, כדי להפחית את הסיכונים הקיימים. מומלץ מאוד לשים דגש רב יותר על דרכי גישה ומעברים.
אם אתם מבחינים בבעיה או בליקוי בטיחות, אל תטאטאו את הנושא מתחת לשטיח. דווחו על המפגע ועל הבעיה כמה שיותר מהר לגורמים המתאימים. בבעיות בטיחות ניתן לטפל רק במידה וקיימת מודעות לבעיה. אם תציפו את הבעיה שנתקלתם בה אפשר יהיה לחשוב על פתרונות מתאימים במהירות האפשרית. ככל שהבעיות יפתרו מוקדם יותר, כך ניתן יהיה למנוע סיכונים מיותרים.