השימוש בבטון הוא חלק בלתי נפרד מעולם הבניה. הוא אחד החומרים העמידים ביותר, ושילובו בפרויקטים שונים של בניה מבטיח בטיחות, יציבות ואריכות חיים. כאשר לא מכירים את תחום הבנייה עשויים לחשוב ששלב יציקת הבטון מהיר וקצר, פשוט יוצקים את הבטון ומחכים שהוא יתייבש. אבל בפועל, המציאות מעט שונה והתהליך של אשפרת בטון אורך זמן, אך הוא בהחלט חיוני ומבטיח שהתוצר הסופי יהיה חזק ועמיד הרבה יותר בפני סדקים לאורך זמן.
מה זה אשפרה?
אם שאלתם את עצמכם מה זה אשפרה, ההגדרה של אשפרה היא יצירת תנאים מתאימים להתקשות של חומר, ויש לתהליך הזה חשיבות רבה ביציקות בטון, קל וחומר לתהליך ההתקשות של הבטון. כדי להבין מהי אשפרה חשוב להבין את תהליך ההתקשות של הבטון. הבטון מיוצר מצמנט, חומר התקשר ומתחזק בעת מגע עם מים בתהליך כימי שנקרא הידרציה. קצב ההתקשות של הצמנט מושפע מהעובי שלו ומרמת החשיפה שלו למים, כלומר ככל שהוא יהיה דק יותר וייחשף יותר ללחות באופן רציף, הוא יתחזק וישתפר וכוחו וחוזקו יגברו.
מה החשיבות של אשפרת הבטון?
חשוב להבין שללא אשפרה, הבטון יהיה חלש יותר במידה משמעותית, מה שיכול להשפיע על חוזקו ויציבותו של המבנה כולו, כל שכן על אריכות חייו. לכן על הבטון להמשיך לקבל לחות ללא הפסקה. התהליך של אשפרת בטון אורך כשלושה שבועות פחות או יותר, עד שמושגת מידת החוזק הרצויה. חוזקו של הבטון נמדד על ידי סולם לחץ ששמו מגה פסקל, כאשר בתום תהליך האשפרה מידת החוזק של הבטון צריכה להיות 35 מגה פסקל. את מידת החוזק מודד מהנדס בניין אשר מפקח על התהליך ומוודא שהתוצאות עומדות בתקן הנדרש. לאשפרה נכונה יש חשיבות גדולה, שכן היא משפיעה על איכות היציקה של הבטון. כאשר התהליך מבוצע בצורה נכונה הבטון שיתקבל יהיה איכותי יותר והיציקה תהיה חזקה יותר.
מהי אשפרה נכונה?
היתרון של אשפרה נכונה מובהק ולכן נדרש להקפיד על אופן ביצוע התהליך, ולוודא שהוא נעשה בצורה מדורגת ובהתאם לתקנים הנדרשים. במהלך אשפרה של הבטון שומרים על אחוזי לחות קבועים בבטון, על פי מחקרים, תנאי אשפרה אופטימליים דורשים הקפדה על 98% אחוזי לחות עבור התחזקות נכונה וטובה. שמירה על לחות אינה אומרת בהכרח הוספת מים, אלא יצירת תנאים סביבתיים שלא יאפשרו לבטון להתקשות ולהתייבש בצורה מהירה.
ישנם סוגי אשפרת בטון שונים, כלומר קיימות כמה שיטות לשמור על הלחות של הבטון, ביניהן:
- שרף אקרילי – אחת השיטות לשמור על הלחות הקיימות בבטון היא על ידי יצירת שכבה דקה של שרף אקרילי על בסיס מים על גבי משטח הבטון.
- יריעות אשפרה – שיטה נוספת היא לכסות את משטח הבטון ביריעות ניילון (פוליאתילן) או ביריעות גאוטכניות רטובות.
- תחליב שעווה – עוד שיטה לאשפרה נכונה היא עלי ידי שכבת שעווה דקה על גבי הבטון באמצעות תחליב שעווה.
- הידרציה – הידרציה זו גם שיטה פופולרית לאשפרת בטון והיא כוללת את הרטבת הבטון מספר פעמים לאורך היום כדי לשמור על הלחות. יש לציין שבתנאי מזג האוויר הישראלי שיטה זו אינה בהכרח עונה לתקני האשפרה הנכונה. כדי לעמוד בתקן יש להרטיב את הבטון באופן מתמשך וקבוע על ידי אמצעי המטרה ייעודיים.
ישנם גם סוגי אשפרת בטון נוספים כמו שימוש בחומרי יסוד אשר נספגים לתוך הבטון, אוטמים ומקשיחים אותו ובכך מונעים את התייבשותו.
תקן אשפרת בטון
מכיוון שנעשה שימוש רב בבטון כחומר גלם בתהליכי בניה שונים ומגוונים, חשוב מאוד להבין את תכונותיו ולשפר אותן כדי לוודא שהתוצאה הסופית תהיה כמה שיותר חזקה, יציבה ועמידה. כדי שניתן יהיה לעשות אשפרה נכונה ישנם תקנים מחייבים. תקן אשפרת בטון מציג קריטריונים לקביעת יעילותו של תהליך האשפרה במשטחי בטון תחת תנאי מזג האוויר האופיינים לאקלים בארץ ישראל כאשר הבטון חשוף לרוח, שמש וטמפרטורות קיצון. תקני חוקת הבטון (ת"י 466) ותקן ישראלי 118 מגדירים היטב מהי אפשרה טובה ויעילה.
לסיכום, אשפרה נכונה של הבטון היא קריטית ובכוחה לשפר את חוזקו במידה משמעותית, מה שיבטיח שהיציקה תהיה חזקה ועמידה יותר לאורך השנים. מדובר בחלק חשוב לאין שיעור בכל פרויקט בניה ושיפוצים ולכן יש להתייחס אליו במלוא הרצינות.