כאשר מערבבים יחד את מרכיבי הבטון – מלט, אגרנט ותוספים אחרים יחד עם מים, נוצרת תגובה כימית בין המים למלט שנקראת הידרציה. בתהליך ההידרציה המים למעשה מזרזים את ההתקשרות וההתקשות של המרכיבים השונים בתערובת ומובילים להתחממות הבטון. על ידי מעקב הכולל את מדידת הטמפרטורה של הבטון, אפשר לדעת פרטים על תהליך ההתקשרות וההתקשות של מרכיבי התערובת, כמו גם ללמוד על חוזקו של הבטון.
תפקידם של המים בתהליך הידרציה
מקור המילה Hydration מגיע מיוונית, והפירוש של המילה HYDRO הוא מים. והמים הם באמת מרכיב חשוב בתהליך ההידרציה, הם מחזקים את התערובת ומונעים התחממות מוגברת שלה, שיכולה לגרום לסדקים וכתוצאה מכך לכשלים בבטון. לכן חשוב לבצע הידרציה לבטון ולהקפיד שיהיה זה תהליך מבוקר שמתנהל לפי השלבים הנכונים.
השלבים של תהליך הידרציה
תהליך הידרציה כולל את השלבים הבאים:
- ערבוב ראשוני של המרכיבים – בעת הוספת החומרים של התערובת המלט והמים מגיבים זה עם זה, מה שמוביל להתחממות של התערובת ולתגובה כימית.
- תרדמת – לאחר התגובה הראשונית נוצרת שכבת ציפוי של חלקיקי המלט אשר מונעת את הגישה אל המים. כתוצאה מכך חלה האטה של תהליך ההידרציה, למרות שמרכיבי התערובת ממשיכים להיקשר אך בצורה יותר יציבה.
- האצת כוח – לשלב זה יש השפעה ישירה על חוזק הבטון ובמהלכו הטמפרטורה עולה. כאן חשוב מאוד לפקח על הטמפרטורה הפנימית של התערובת, מכיוון שהיא יכולה לעלות במהירות לטמפרטורה גבוהה ולא רצויה.
- הפחתת מהירות – כעת הושגה טמפרטורה מקסימלית וישנם פחות חלקיקים חופשיים ולכן ישנה גם האטה בקצב עליית הטמפרטורות. שלב זה מסתיים לרוב בחוזק הרצוי, אך עדיין נדרש מעקב אחר הטמפרטורה כדי שהתהליך יהיה יציב.
- התפתחות יציבה – תהליך ההידרציה מואט ונכנס אל השלבים הסופיים שלו. שלב זה יכול להימשך שבועות עד חודשים.